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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  15/03/1999
Data da última atualização:  15/03/1999
Autoria:  ARAUJO, J. L. S.; RUMJANEK, Norma G.; MARGIS-PINHEIRO, M.
Título:  Expression of heat shock proteins in bean plants (Phaseolus vulgaris L.) submitted to high temperatures.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE BIOQUIMICA E BIOLOGIA MOLECULAR, 26., maio 1997, Caxambu. Resumos... Caxambu: Sociedade Brasileira de Bioquimica e Biologia Molecular, 1997. p.34.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Leguminous plants interact with rhizobia to form special structures (nodules) where N2 fixation occurs. High temperature stress is a major factor limiting nitrogen fixation in the tropical areas. Although several heat-tolerant Rhizobium strains capable of nodulating bean have been isolated, common bean plants are considered to be sensitive. Consequently, the selection of plant varieties adapted to high temperatures constitutes an important strategy to improve nitrogen fixation in tropical areas. When subjected to high temperatures, a wide variety of species induce synthesis of a set of proteins known as heat shock proteins (HSP). Several studies have demonstrated that HSPs are related to the acquisition of thermal tolerance. In plants, the low molecular weight HSPs constitute the most abundant and diverse group of proteins synthesized in response to heat stress. The aim of this study was investigate the expression pattern in different varieties of bean plants submitted to high temperatures. We started this analysis by determining the conditions for mRNA HSP induction in common bean. Cloned cDNAs of wheat (WHSP 16,9; class I) and of Zea mays (ZMHSP 27; class II) were used as probes. Bean plants (cv IPA 7) growing at 28 graus C were submitted to several heat shock conditions and the analysis of HSP expression were performed using northern-blots. Cowpea and maize were included as controls. The monocotyledon probes used were capable of hydridizing under several heat shock c... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  BNF; FBN; Fixacao biologica de nitrogenio; Nitrogen fixing bacteria.
Thesagro:  Calor; Feijão; Nódulo; Phaseolus Vulgaris; Proteína; Rhizobium; Stress; Temperatura.
Thesaurus Nal:  heat stress; kidney beans; proteins; root nodules.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB24378 - 1UPCPL - --22218
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  14/03/2022
Data da última atualização:  14/03/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  WANDER, A. E.; CUNHA, C. A. da.
Afiliação:  ALCIDO ELENOR WANDER, CNPAF; CLEYZER ADRIAN DA CUNHA, UFG.
Título:  Consumo de arroz e feijão no Brasil durante a pandemia de Covid-19.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021.
Páginas:  p. 23.
ISBN:  978-65-87380-80-3
Idioma:  Português
Notas:  Evento online.
Conteúdo:  O arroz e o feijão alimentos básicos para a segurança alimentar e nutricional da população brasileira. Com a pandemia da Covid-19 e as restrições impostas para atividades econômicas, os preços dos alimentos aumentaram e a renda de parte da população diminuiu, gerando preocupações com a segurança alimentar das famílias. Assim, o objetivo deste trabalho foi acompanhar o comportamento do consumidor brasileiro de arroz e feijão durante a pandemia de Covid-19.
Thesagro:  Arroz; Consumo Alimentar; Demanda; Feijão; Habito Alimentar; Oferta.
Categoria do assunto:  E Economia e Indústria Agrícola
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232480/1/Conafe-2021-p23.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36320 - 1UPCRA - DD20212021
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